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Luis Alberto Morales Quintana

Profesor Asociado

Universidad Autónoma de Chile

Talca, Chile

Líneas de Investigación


Postharvest; Fruit ripening; Computational plant biology; enzymology.

Educación

  •  Licenciado en Ingenieria en Bioinformatica, UNIVERSIDAD DE TALCA. Chile, 2008
  •  Doctor en Ciencias mencion Ingenieria Genetica Vegetal, UNIVERSIDAD DE TALCA. Chile, 2013
  •  Ingeniero en Bioinformatica, UNIVERSIDAD DE TALCA. Chile, 2009

Experiencia Académica

  •   Profesor Asistente Full Time

    UNIVERSIDAD AUTONOMA DE CHILE

    Facultad de Ciencias de la Salud

    Talca, Chile

    2017 - 2023

  •   Profesor Conferenciante Full Time

    UNIVERSIDAD DE TALCA

    Instituto de Ciencias Biológicas

    Talca, Chile

    2017 - 2017

  •   Investigador Asociado Full Time

    UNIVERSIDAD AUTONOMA DE CHILE

    Facultad de ciencias de la Salud

    Talca, Chile

    2023 - A la fecha

Experiencia Profesional

  •   Practicante Part Time

    Hospital Regional de Talca

    Talca, Chile

    2008 - 2008

  •   Practicante Part Time

    Universidad Pompeu Fabra

    Barcelona, España

    2007 - 2007

  •   Tesista Other

    Universidad de Talca

    Talca, Chile

    2008 - 2009

  •   Profesor de Laboratorio Part Time

    Universidad de Talca

    Talca, Chile

    2010 - 2010

  •   Profesor de Laboratorio Part Time

    Universidad de Talca

    Talca, Chile

    2011 - 2011

  •   Profesor de Laboratorio Part Time

    Universidad de Talca

    Talca, Chile

    2012 - 2012

  •   Profesor a tiempo parcial Part Time

    Universidad de Concepción

    Los Ángeles, Chile

    2012 - 2012

  •   Profesor de Laboratorio Part Time

    Universidad de Talca

    Talca, Chile

    2013 - 2014

  •   Profesor a tiempo parcial Part Time

    Universidad de Concepción

    Los Ángeles, Chile

    2014 - 2014

  •   Académico Insertado Full Time

    Universidad de Talca

    Talca, Chile

    2014 - 2017

Formación de Capital Humano


- En el periodo Agosto de 2022 – Dic. de 2022, Director de tesis para optar al título de Ingeniero en Biotecnología titulada “Caracterización estructural y transcripcional de la proteína FaPDC1, una enzima piruvato descarvoxilasa involucrada en el desarrollo y maduración de frutos de frutilla”, Alumna: Francisca Hormazabal, Universidad Católica del Maule.
- En el periodo Agosto de 2022 – Dic. de 2022, Director de tesis para optar al título de Ingeniero en Biotecnología titulada “Caracterización de la familia de genes codificantes para enzimas AAT obtenidas desde frutos de Frutilla”, Alumna: Egle Castro, Universidad Católica del Maule.
- En el periodo Agosto de 2022 – Dic. de 2022, Director de tesis para optar al título de Ingeniero en Biotecnología titulada “Estudio de las condiciones de cultivo, análisis fisiológico y modelamiento de genes codificantes para la enzima Hidroperóxido liasa en Fragaria x ananassa”, Alumna: Sivoney Urrutia, Universidad Católica del Maule.
- En el periodo Agosto de 2016 – Nov. de 2017, Director de tesis para optar al título de Ingeniero en Bioinformática titulada “Caracterización estructural de la proteína FcEG1, una enzima Endoglucanasa involucrada en el desarrollo y maduración de frutos de Fragaria chiloensis”, Alumna: Karla Jara, Universidad de Talca.
- En el periodo Marzo de 2015 – Enero de 2016, Director de tesis para optar al título de Ingeniero en Biotecnología Vegetal titulada “Caracterización bioquímica de FcXTH1 y FcXTH2 asociados al desarrollo y maduración del fruto de Fragaria chiloensis (L). Duch”, Alumna: Dina Beltrán. Universidad de Concepción.
- En el periodo Agosto de 2014 – Julio de 2015, Co-Director de tesis para optar al título de Ingeniero Bioinformático titulada “Caracterización genómica y estructural de factores de transcripción del tipo MADS asociados al desarrollo y maduración del fruto de Fragaria chiloensis (L). Duch”, Alumno: José Gómez. Universidad de Talca.
- En el periodo Marzo de 2014 – Julio de 2015, Co-Director de tesis para optar al título de Ingeniero Bioinformático titulada "Identificación, análisis del perfil transcripcional y estructural de expansinas en la respuesta molecular a inclinación en pinus radiata D. Don", Alumno: Patricio Mateluna. Universidad de Talca.
- En el periodo Marzo de 2014 – Junio de 2015, Co-Director de tesis para optar al título de Ingeniero Bioinformático titulada "Modelamiento molecular y análisis estructural de polimorfismos SNP en la enzima Cinamato 4-hidrosilasa,involucrada en la biosíntesis de lignina en Populus trichocarpa", Alumno: Maximiliano Rojas. Universidad de Talca.
- En el periodo Agosto de 2013 – Diciembre de 2014, Director de tesis para optar al título de Ingeniero Bioinformático titulada “Caracterización estructural de FcExpA1 y FcExpA2 proteínas asociadas al desarrollo y maduración del fruto de Fragaria chiloensis (L). Duch”, Alumno: Felipe Valenzuela. Universidad de Talca.
- En el periodo Marzo de 2013 – Diciembre de 2013, Director de tesis para optar al título de Tecnóloga Médica titulada “Mutagénesis sitio dirigida de un residuo conservado de la enzima alcohol aciltransferasa (VpAAT1) y el rol que cumple en la biosíntesis de ésteres volátiles”, Alumna: María Ximena Núñez. Universidad de Talca.
- En el periodo Agosto de 2012 – Julio de 2013, Co-Director de tesis para optar al título de Ingeniera Bioinformática titulada “Estudio del residuo Ser370 en el mecanismo de reacción de la enzima Alcohol Aciltransferasa de Vasconcellea pubescens”, Alumna: Maryela Saenz. Universidad de Talca.
- En el periodo Agosto de 2012 – Julio de 2013, Co-Director de tesis para optar al título de Ingeniera Bioinformática titulada “Caracterización estructural de factores de transcripción MADs con unión a DNA involucrados en la respuesta a la inclinación de Pinus radiata D. Don”, Alumna: Verónica Latapiat. Universidad de Talca.
- En el periodo Marzo de 2012 – Julio de 2013, Co-Director de tesis para optar al título de Ingeniera Bioinformática titulada “Caracterización estructural de FcXTH1 y FcXTH2 asociados al desarrollo y maduración del fruto de Fragaria chiloensis (L). Duch”, Alumna: Constanza Campano. Universidad de Talca.
- En el periodo Agosto de 2011 – Julio de 2012, Co-Director de tesis para optar al título de Ingeniero Bioinformática titulada “Caracterización estructural de isoformas de la enzima alcohol aciltransferasa (AAT) involucrada en la biosíntesis de ésteres volátiles en Cucumis melo. evaluación del rol del residuo Thr268 para la actividad enzimática”, Alumno: Sebastián Galaz. Universidad de Talca.


Difusión y Transferencia


Presentador Congreso Futuro Maule 2020 Foro Cambio Climático, titulo de charla "Logros y nuevos desafíos del estudio de frutilla en un contexto de cambio climatico". Enero 15 de 2020, Talca.



 

Article (62)

Analysis of the contents of <i>Ugni molinae</i> Turcz fruits across the ripening stages
Assessing the modifications and degradation of cell wall polymers during the ripening process of <i>Rubus ulmifolius</i> Schott fruit
Evolution of the fruit ripening and development of the strawberry 'Aroma'; through transcriptional, physiological and chemicals analysis
Structural and transcriptional characterization of pyruvate decarboxylase (PDC) gene family during strawberry fruit ripening process
The Controlled Release of Abscisic Acid (ABA) Utilizing Alginate-Chitosan Gel Blends: A Synergistic Approach for an Enhanced Small-Molecule Delivery Controller
The strawberry transcription factor FaWRKY48 transactivates the<i> FaNCED1</i> promoter as revealed by yeast-one hybrid and<i> Nicotiana</i><i> benthamiana</i> transfection assays
Transcriptional and structural analysis of non-specific lipid transfer proteins modulated by fungal endophytes in Antarctic plants under drought
alpha-Mannosidase and beta-D-N-acetylhexosaminidase outside the wall: partner exoglycosidases involved in fruit ripening process
Calcium-Alginate-Chitosan Nanoparticle as a Potential Solution for Pesticide Removal, a Computational Approach
Development and Evaluation of Cross-Linked Alginate-Chitosan-Abscisic Acid Blend Gel
Molecular dynamics simulation of the interaction of a raspberry polygalacturonase (RiPG) with a PG inhibiting protein (RiPGIP) isolated from ripening raspberry (Rubus idaeus cv. Heritage) fruit as a model to understand proteins interaction during fruit softening
Ugi efficient synthesis of novel N-alkylated lipopeptides, antimicrobial properties and computational studies in Staphylococcus aureus via MurD antibacterial target
Characterization of the Cell Wall Component through Thermogravimetric Analysis and Its Relationship with an Expansin-like Protein in Deschampsia antarctica
Do fungal-endosymbionts improve crop nutritional quality and tolerance to stress by boosting flavonoid-mediated responses?
Human Health Benefits through Daily Consumption of Jerusalem Artichoke (Helianthus tuberosus L.) Tubers
Improvement in the physiological and biochemical performance of strawberries under drought stress through symbiosis with Antarctic fungal endophytes
Physicochemical and computational analysis of the melamine resin derivative for the glyphosate absorption from water using Langmuir‑type model
Rhamnogalacturonan Endolyase Family 4 Enzymes: An Update on Their Importance in the Fruit Ripening Process
Structural Effects of pH Variation and Calcium Amount on the Microencapsulation of Glutathione in Alginate Polymers
A Talk between Flavonoids and Hormones to Reorient the Growth of Gymnosperms
Changes in the cell wall components produced by exogenous abscisic acid treatment in strawberry fruit
Characterization of cell wall modification through thermogravimetric analysis during ripening of Chilean strawberry (Fragaria chiloensis) fruit
Design and Optimization of a Self-Assembling Complex Based on Microencapsulated Calcium Alginate and Glutathione (CAG) Using Response Surface Methodology
Effect of Exogenous Auxin Treatment on Cell Wall Polymers of Strawberry Fruit
Evaluation of Cell Wall Modification in Two Strawberry Cultivars with Contrasted Softness
Molecular and structural characterization of expansins modulated by fungal endophytes in the Antarctic Colobanthus quitensis (Kunth) Bartl. Exposed to drought stress
Role of Glycoproteins during Fruit Ripening and Seed Development
Ugni molinae Fruit as a Source of Bioactive Compounds with Good Quality Traits
A new functional JAZ degron sequence in strawberry JAZ1 revealed by structural and interaction studies on the COI1-JA-Ile/COR-JAZs complexes
Characterization of FcXTH2, a Novel Xyloglucan Endotransglycosylase/Hydrolase Enzyme of Chilean Strawberry with Hydrolase Activity
Molecular and structural insights into FaEXPA5, an alpha-expansin protein related with cell wall disassembly during ripening of strawberry fruit
Phenolic Content, Color Development, and Pigment-Related Gene Expression: A Comparative Analysis in Different Cultivars of Strawberry during the Ripening Process
Priming of Defense Systems and Upregulation of MYC2 and JAZ1 Genes after Botrytis cinerea Inoculation in Methyl Jasmonate-Treated Strawberry Fruits
Study of the structure and binding site features of FaEXPA2, an α-expansin protein involved in strawberry fruit softening
Sun injury on apple fruit: Physiological, biochemical and molecular advances, and future challenges
Chilean strawberry (Fragaria chiloensis): An integrative and comprehensive review
Comparative in silico study of the differences in the structure and ligand interaction properties of three alpha-expansin proteins from Fragaria chiloensis fruit
Comparative study of the volatile organic compounds of four strawberry cultivars and it relation to alcohol acyltransferase enzymatic activity
In seedlings of Pinus radiata, jasmonic acid and auxin are differentially distributed on opposite sides of tilted stems affecting lignin monomer biosynthesis and composition
In Silico and In Vitro Analysis of the 4,4',4''-((1,3,5-Triazine-2,4,6-triyl)tris(azanediyl))triphenol), an Antioxidant Agent with a Possible Anti-Inflammatory Function
Molecular Insights into FaEG1, a Strawberry Endoglucanase Enzyme Expressed during Strawberry Fruit Ripening
Molecular insights of a xyloglucan endo-transglycosylase/hydrolase of radiata pine (PrXTH1) expressed in response to inclination: Kinetics and computational study
N-alkylimidazolium Salts Functionalized with p-Coumaric and Cinnamic Acid: A Study of Their Antimicrobial and Antibiofilm Effects
Study of the cell wall components produced during different ripening stages through thermogravimetric analysis
Cell wall-related enzymatic activities and transcriptional profiles in four strawberry (Fragaria x ananassa) cultivars during fruit development and ripening
Comparative in silico study of the differences in the structure and ligand interaction properties of three alpha-expansin proteins from Fragaria chiloensis fruit
Computational study of FaEXPA1, a strawberry alpha expansin protein, through molecular modeling and molecular dynamics simulation studies
PrMATE1 Is Differentially Expressed in Radiata Pine Exposed to Inclination and the Deduced Protein Displays High Affinity to Proanthocyanidin Substrates by a Computational Approach
Structural analysis of the woodland strawberry COI1-JAZ1 co-receptor for the plant hormone jasmonoyl-isoleucine
Biochemical and structural characterization of Penicillium purpurogenum alpha-D galactosidase: Binding of galactose to an alternative pocket may explain enzyme inhibition
Glycosylation is important for FcXTH1 activity as judged by its structural and biochemical characterization
Transcriptional and computational study of expansins differentially expressed in the response to inclination in radiata pine
Computational study enlightens the structural role of the alcohol acyltransferase DFGWG motif
Differential expression of ethylene biosynthesis genes in drupelets and receptacle of raspberry (Rubus idaeus).
In-silico analysis of the structure and binding site features of an &#945;-expansin protein from mountain papaya fruit (VpEXPA2), through molecular modeling, docking, and dynamics simulation studies.
Understanding the roles of Lys33 and Arg45 in the binding-site stability of LjLTP10, an LTP related to drought stress in Lotus japonicus
Molecular dynamics simulation and site-directed mutagenesis of alcohol acyltransferase: A proposed mechanism of catalysis
Structural analysis of the alcohol acyltransferase protein family from Cucumis melo shows that enzyme activity depends on an essential solvent channel
Study of nsLTPs from Lotus japonicus genome reveal a specific epidermal cell member (LjLTP10) regulated by drought stress in aerial organs, with a putative role in cutin formation
Structural analysis of alcohol acyltransferase from two related climacteric fruit species: potential role of the solvent channel in substrate selectivity
Molecular characterization of Ltchi7, a gene encoding a Class III endochitinase induced by drought stress in Lotus spp.
Structural characterization and substrate specificity of VpAAT1 protein related to ester biosynthesis in mountain papaya fruit

Proyecto (7)

UNDERSTANDING CHANGES IN AROMA AND FLAVOR METABOLISM AND MECHANISM OF REGULATION DURING DEVELOPMENT ANDRIPENING OF STRAWBERRY FRUIT, THROUGH EXOGENOUS HORMONAL TREATMENTS
Consolidation of a scientific network to study molecular and physiological mechanisms of microbe–plant interactions in an Antarctic biome challenged by climate change
Strengthening of the network in agricultural biotechnology, focusing on the fruit ripening process
Cell wall remodeling during ripening in the chilean strawberry fruit=> A deeper view at structural level of the molecular event.
Biología Vegetal Aplicada=> Estudio molecular y estructural de enzimas implicadas en el remodelamiento de la pared celular
Hormonal regulation during ripening in the Chilean strawberry=> a deeper view insight the molecular events
Red en biotecnología agrícola=> vinculación academica UTalca-Michigan State University
53
Luis Morales

Profesor Asociado

Intituto de Ciencias Biomédicas

Universidad Autónoma de Chile

Talca, Chile

8
Carolina Parra

Coordinadora Programa ICEC

Universidad de Talca

Talca, Chile

6
Patricio Ramos

academico

Instituto de ciencias biológicas

UNIVERSIDAD DE TALCA

Talca, Chile

5
Daniel Bustos

Auxiliar Professor

Vicerrectoría de Investigación y Postgrado

Universidad Católica del Maule

Talca, Chile

4
Raúl Herrera

Académico

Biología Molecular y Biotecnología

Universidad de Talca

Talca, Chile

3
Maria Moya

Profesor Titular

Instituto de Ciencias Biologicas

UNIVERSIDAD DE TALCA

Talca, Chile

2
Carlos Figueroa

Profesor Asociado

Instituto de Ciencias Biológicas

Universidad de Talca

Talca, Chile

2
Ricardo Castro

investigador

Instituto de ciencias químicas aplicadas

Universidad Autonomade Chile

Talca, Chile

2
Angela Méndez

Investigadora Postdoctoral ANID

Instituto de Ciencias Biológicas

Universidad Autónoma de Chile

Talca, Chile

2
Oscar Valdés

Académico

Universidad Católica del Maule

Talca, Chile

1
Mariona Gil

Académico Docente Investigador

Ingeniería

Universidad Autónoma de Chile

Santiago de Chile, Chile

1
Oscar Forero

Investigador

Instituto de Química de Recursos Naturales

Universidad de Talca

Talca, Chile

1
Sebastian Molinett

RESEARCHER

FUTURE FOODS

INSTITUTO DE INVESTIGACIONES AGROPECUARIAS

LA CRUZ, Chile

1
Luis Guzman

Profesor Asistente

Departamento Bioquímica Clínica e Inmunohematología

UNIVERSIDAD DE TALCA

Talca, Chile

1
Daniela Urbina

Profesor Instructor

Facultad de recursos naturales renovables

Universidad Arturo Prat

iquique, Chile

1
Adrián Garrido

Postdoctorado

Departamento de Silvicultura

Universidad de Concepción

Concepción, Chile

1
Monika Valdenegro

Full professor

Faculty of Agri-Food Sciences,

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Valparaíso, Chile

1
yazmina stappung

Profesional

Universidad de Talca

Talca, Chile

1
osvaldo yañez

Académico Investigador

Facultad de Ingeniería y Negocios

Universidad de Las Américas

Santiago, Chile

1
Diana Abril

Académico

Biología y Quimica

Universidad Católica del Maule

Talca, Chile

1
Araceli Olivares

Investigador

CENTRO REGIONAL DE ESTUDIOS EN ALIMENTOS SALUDABLES

Valparaíso, Chile

1
Fernanda Alvarez

Jefe de Laboratorio de Analisis

Laboratorio de Análisis

CREAS

Valparaiso, Chile

1
Cristian Valdés

Investigador

CIEAM

Universidad Católica del Maule

Talca, Chile

1
Melissa Alegría

Académico Asociado

Facultad de Ingeniería y Negocios

Universidad de Las Américas

Santiago, Chile

1
Verónica Carrasco

INVESTIGADOR

MICROBIOLOGÍA

UNIVERSIDAD DE TALCA

TALCA, Chile