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Angela Arlette Méndez Yáñez

Investigadora Postdoctoral ANID

Universidad Autónoma de Chile

Talca, Chile

Líneas de Investigación


Mi interés se encuentra en comprender cómo las modificaciones postraduccionales, y en particular las glicosilaciones, tienen incidencia en el proceso de desarrollo y maduración de frutos.

Educación

  •  Ingeniero en Bioinformática, UNIVERSIDAD DE TALCA. Chile, 2011
  •  Ingeniería Genética Vegetal, UNIVERSIDAD DE TALCA. Chile, 2019

Experiencia Académica

  •   Profesora Laboratorio Propedeutico Part Time

    UNIVERSIDAD DE TALCA

    Instituto de Ciencias Biológicas

    Talca, Chile

    2016 - 2016

  •   Profesora Laboratorio Propedeutico Part Time

    UNIVERSIDAD DE TALCA

    Instituto de Ciencias Biológicas

    Talca, Chile

    2017 - 2017

  •   Asistente de Laboratorios Portátiles Part Time

    Fundación Allende Connelly

    Talca, Chile

    2017 - 2018

  •   Profesora Ayudante Cátedra Organización Estructural de la Célula Other

    UNIVERSIDAD DE TALCA

    Instituto de Ciencias Biológicas

    Talca, Chile

    2016 - 2016

  •   Profesora Ayudante Cátedra Metabolismo y Regulación de la Expresión Génica Other

    UNIVERSIDAD DE TALCA

    Instituto de Ciencias Biológicas

    Talca, Chile

    2016 - 2016

  •   Profesora Ayudante Cátedra Genética Médica Other

    UNIVERSIDAD DE TALCA

    Instituto de Ciencias Biológicas

    Talca, Chile

    2015 - 2015

Experiencia Profesional

  •   Asistente de Investigación Full Time

    Centro Interdisciplinario de Neurociencias de Valparaíso

    Santiago, Chile

    2011 - 2013

  •   Practicante Full Time

    Centro de Estudios Científicos

    Valparaíso, Chile

    2008 - 2008

  •   Practicante Full Time

    Laboratorio Interacción Insecto Planta - Universidad de Talca

    Talca, Chile

    2010 - 2010

  •   Asistente de Investigación Full Time

    Fondecyt No. 1171530

    Talca, Chile

    2017 - 2018

  •   Tesista Doctorante Full Time

    Anillo ACT-1110

    Talca, Chile

    2013 - 2015

  •   Investigadora Postdoctoral ANID Full Time

    Universidad Autónoma de Chile

    Talca, Chile

    2022 - A la fecha

  •   Investigadora Postdoctoral Other

    Proyecto ANILLO ATE220014

    Talca, Chile

    2023 - A la fecha


 

Article (10)

alpha-Mannosidase and beta-D-N-acetylhexosaminidase outside the wall: partner exoglycosidases involved in fruit ripening process
Do fungal-endosymbionts improve crop nutritional quality and tolerance to stress by boosting flavonoid-mediated responses?
Human Health Benefits through Daily Consumption of Jerusalem Artichoke (Helianthus tuberosus L.) Tubers
Rhamnogalacturonan Endolyase Family 4 Enzymes: An Update on Their Importance in the Fruit Ripening Process
Role of Glycoproteins during Fruit Ripening and Seed Development
Characterization of FcXTH2, a Novel Xyloglucan Endotransglycosylase/Hydrolase Enzyme of Chilean Strawberry with Hydrolase Activity
Isolation of a rhamnogalacturonan lyase expressed during ripening of the Chilean strawberry fruit and its biochemical characterization
Characterization of a ripening-related transcription factor FcNAC1 from Fragaria chiloensis fruit
Glycosylation is important for FcXTH1 activity as judged by its structural and biochemical characterization
Estimating Gene Flow between Refuges and Crops: A Case Study of the Biological Control of Eriosoma lanigerum by Aphelinus mali in Apple Orchards

ConferencePoster (9)

Bioinformatic characterization of exoglycosidase lysosomal alpha-mannosidase involved in fruit ripening of Fragaria x ananassa
Identification, expression pattern and structural characterization of a NAC transcription factor (FcNAC2) related to development of Chilean strawberry (Fragaria chiloensis) fruit
FcRGL4: From the gene to the enzyme activity
Identification, cloning and expression patterns of Fragaria chiloensis NAC transcription factor
“Heterologous expression and enzymatic activity of a rhamnogalacturonan endolyase enzyme of Fragaria chiloensis
Enzymatic Properties Of Native And Deglycosylated FCXTH1 Enzyme, A Xyloglucan Endo-Transglycosidase/Hydrolase Involved In Softening Of Fragaria Chiloensis Fruit
Glycosylation is important for the activity of FcXTH1, an enzyme related to softening of Fragaria chiloensis fruit
Molecular characterization of a rhamnogalacturonan endolyase gene expressed during ripening of Fragaria chiloensis (L.) Mill
Molecular cloning and heterologous expression of a XTH gene differentially expressed during softening of Fragaria chiloensis

Proyecto (6)

Efficient use of Water for the Sustainable Agriculture under Climate Change Condition (H2O-SAC3)
Determinando el rol de las enzimas α-manosidasa y β-D-N-acetilhexosaminidasa en la estabilidad de la pared celular y su participación en el proceso de maduración de frutos de Fragaria x ananassa
Ripening Regulation of the Chilean Strawberry Fruit: Roles of Hormones and Molecular Regulators
Centro Avanzado para el estudio integrativo de maduración de frutos=> Bases moleculares y fisiológicas de complejos traits de calidad en la frutilla chilena (ACIS)
Instituto Milenio Centro Interdisciplinario de Neurociencia de Valparaíso (CINV)
The use of plant refuges for Aphelinus mali a parasitoid of Eriosoma lanigerum=> Effects on the genetic structure and gene flow
22
Angela Méndez

Investigadora Postdoctoral ANID

Instituto de Ciencias Biológicas

Universidad Autónoma de Chile

Talca, Chile

3
Raúl Herrera

Académico

Biología Molecular y Biotecnología

Universidad de Talca

Talca, Chile

2
blas lavandero

Profesor asociado

instituto de ciencias biologicas

UNIVERSIDAD DE TALCA

Talca, Chile

2
Luis Morales

Profesor Asociado

Intituto de Ciencias Biomédicas

Universidad Autónoma de Chile

Talca, Chile

1
yazmina stappung

Profesional

Universidad de Talca

Talca, Chile

1
Sebastian Molinett

RESEARCHER

FUTURE FOODS

INSTITUTO DE INVESTIGACIONES AGROPECUARIAS

LA CRUZ, Chile

1
Maria Moya

Profesor Titular

Instituto de Ciencias Biologicas

UNIVERSIDAD DE TALCA

Talca, Chile