Man

Andrea Bunger Timmermann

Académico

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


Food safety and inocuity; Food Development and Optimization; Sensory Evaluation of Foods;

Educación

  •  Food Technology, UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE. Chile, 1998

Experiencia Académica

  •   Profesor Asociado Full Time

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    Ciencias Químicas y Farmacéuticas

    Santiago, Chile

    1990 - A la fecha

Experiencia Profesional

  •   Directora Ejecutiva Part Time

    Seycam Estudios de Mercado Ltda.

    Santiago, Chile

    2010 - 2017

Premios y Distinciones

  •   Mejor Docente de Pregrado

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    Chile, 2017

    Premio anual a dos docentes de cada una de las Facultades de la Universidad de Chile


 

Article (21)

Ultrasonic-assisted leaching of glucose and fructose as an alternative mitigation technology of acrylamide and 5- hydroxymethylfurfural in potato chips
Effects of Antimicrobial Edible Coating of Thymol Nanoemulsion/Quinoa Protein/Chitosan on the Safety, Sensorial Properties, and Quality of Refrigerated Strawberries (Fragaria x ananassa) Under Commercial Storage Environment
Tara pod (Caesalpinia spinosa) extract mitigates neo-contaminant formation in Chilean bread preserving their sensory attributes
Effect of edible quinoa protein-chitosan based films on refrigerated strawberry (Fragaria ananassa) quality
Effect of edible quinoa protein-chitosan based films on refrigerated strawberry (Fragaria x ananassa) quality
Effect of the antioxidants composition in diet on the sensory and physical properties of frozen farmed Coho salmon (Oncorhynchus kisutch)
Training a sensory panel for describing texture in peach and nectarines
Grading of Potato Chips According to Their Sensory Quality Determined by Color
COMPUTER VISION CLASSIFICATION OF POTATO CHIPS BY COLOR
Osmotic dehydration and freezing as combined processes on apple preservation
Chemical and sensory characterization of cakes enriched with dietary fiber and micronutrients for the elderly Caracterización química y sensorial de biscochuelos enriquecidos con fibra dietética y micronutrientes para el anciano
Chemical and sensory characterization of cakes enriched with dietary fiber and micronutrients for the elderly.
Development and optimization of cultured goat cream butter
NaCl soaking treatment for improving the quality of french-fried potatoes
Effect of combined processes of osmotic dehydration and freezing on papaya preservation
Optimization of a spaghetti formula enriched wich dietary fibre and micronutrients for elderly people Optimización de una formulacion de espaguetis enriquecidos con fibra dietética y micronutrientes para el adulto mayor
Study of the total replacement of egg by white lupine protein, emulsifiers and xanthan gum in yellow cakes
[Development of products for the elderly population: vitamin enriched pudding].
[Manufacture of a freeze dried stew for mountaineers].
[Development and optimization of an isotonic sports drink].
[Development of soy-based protein candy bars for athletes].

Proyecto (17)

Bioenvases imprimibles con “tintas bioactivas encapsuladas” con doble funcionalidad de entregar información y aumentar la vida útil de berries
MITIGATION OF NEO-FORMED CONTAMINANTS IN CHILEAN STARCHY FOODS AND ITS EFFECT ON THE CONSUMER ACCEPTANCE
Bioenvases a base de quínoa, quitosano con agentes activos nanoencapsulados para aumentar la vida útil de frutas de bajo pH
TECHNOLOGIES FOR FURAN MITIGATION IN HIGHLY CONSUMED CHILEAN FOODS PROCESSED AT HIGH TEMPERATURES
Colaciones de reducida densidad calórica y bajo precio para combatir la obesidad infantil
DETERMINATION OF POTATO AND APPLE PROCESSING KINETICS AND THEIR FINAL QUALITY USING COMPUTER VERSION
Elaboración de galletas de Chia (Salvia hispanica L.) como alimento funcional=> Evaluación sensorial y cuantificación del aporte de ácidos grasos Omega-3
ESTUDIO DE VARIABLES DE PROCESO RELACIONADAS CON LA GENERACION DE ACRILAMIDA Y CALIDAD INTEGRAL DE ALIMENTOS FRITOS Y EXTRUIDOS.
Estudio de la estabilidad, estructura y aceptabilidad de nuevas emulsiones coloreadas funcionales para productos alimenticios
Estudio de la estabilidad, estructura y aceptabilidad de nuevas emulsiones y espumas funcionales en productos alimentarios
CARACTERIZACION DE LA SUPERFICIE DE ALIMENTOS. APLICACIONES EN LA ESTABILIDAD Y ACEPTABILIDAD
PRESERVACION DE FRUTAS POR PROCESOS COMBINADOS DE OSMODESHIDRATACION Y ESTABILIZACION
Evaluación funcional y sensorial de productos desarrollados con aislado proteico de lupino (Lupinus albus) como ingrediente
Optimización de una mantequilla de leche de cabra fermentada con cultivos lácticos liofilizados
ESTUDIO DE OSMODESHIDRATACION EN UN PROCESO DE PAPAS PREFRITAS CONGELADAS
DESARROLLO DE PRODUCTOS DIETETICOS CON FIBRA PARA EL ADULTO MAYOR
DESARROLLO DE PRODUCTOS DIETETICOS COMO ALTERNATIVA PREVENTIVA Y CURATIVA DEL ADULTO MAYOR
16
Andrea Bunger

Académico

Departamento de Ciencia de los Alimentos y Tecnología Química

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

3
Franco Pedreschi

Director

Departamento de Ingeniería Química y Bioprocesos

Pontificia Universidad Católica de Chile

Macul, Chile

2
Alicia Rodríguez

Associate Professor / Food Engineer / Coordinator of the Master Program in Food Sciences

Ciencias de los Alimentos y Tecnología Química

UNIVERSIDAD DE CHILE

SANTIAGO, Chile

2
Lilian Abugoch

Profesora Asociada

Ciencia de los Alimentos y Tecnología Química

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Carmen Saenz

Profesora Titular

Agroindustria y Enología

Universidad de Chile, Fac. Ciencias Agronomicas

Santiago, Chile

1
Loreto Contador

Directora

Infood

Santiago, Chile

1
carolina valenzuela

profesor asistente

fomento de la produccion animal

universidad de chile

santiago, Chile

1
RODRIGO INFANTE

Profesor Titular

Producción Agrícola

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Rommy Zúñiga

Académico Jornada completa

Biotecnología

Universidad Tecnológica Metropolitana

Santiago, Chile

1
Romina Pedreschi

Full Professor

Faculty of Agronomic and Food Sciences

Pontificia Universidad Católica de Valparaiso

Quillota, Chile

1
Victor Escalona

ASSOCIATED RESEARCHER

CIENCIAS AGRONOMICAS

UNIVERSIDAD DE CHILE

SANTIAGO, Chile

1
cristian tapia

profesor asociado

ciencia de los alimentos y tecnologia quimica

University of Chile

santiago, Chile

1
olivier skurtys

UNIVERSIDAD TÉCNICA FEDERICO SANTA MARÍA DEPARTAMENTO DE INGENIERÍA MECÁNICA

Santiago, Chile

1
DOMINGO MERY

Profesor Titular

Computación

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

Santiago, Chile

1
FERNANDO OSORIO

ACADEMICO J/C

CIENCIA Y TECNOLOGIA DE ALIMENTOS

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

SANTIAGO, Chile

1
María Mariotti

Profesor Asociado

Facultad de Medicina

Universidad Finis Terrae

Santiago, Chile