Ociel Ricardo Muñoz Fariña
Academic, Associate Professor
UNIVERSIDAD AUSTRAL DE CHILE
Valdivia, Chile
Total Diet Study: Estimation of the dietary intake of heavy metals and Contaminants. Natural products: Its Bioactive Properties, Characterization And Uses In Food; Food Toxicology; Food Safety
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Doctor en Ciencias Quimicas, Universidad de Valencia. España, 2001
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Bioquímico, Universidad de Santiago de Chile. Chile, 1989
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Profesor Asociado Full Time
UNIVERSIDAD AUSTRAL DE CHILE
CIENCIAS AGRARIAS Y ALIMENTARIAS
Valdivia, Chile
2006 - A la fecha
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Asistente de investigación
Laboratorio de Medicina Nuclear, Centro de Diagnóstico de la Pontificia Universidad Católica de Chile
Santiago, Chile
1989 - 1990
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Encargado de Laboratorio
Laboratorio de Microbiología, Centro de Estudios en Ciencias y Tecnología de los Alimentos. (CECTA-USACH)
Santiago, Chile
1989 - 1993
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Jefe de Lab. Microbiologia
Laboratorio de Microbiología, Instituto de Fomento Pesquero (IFOP-Santiago).
Santiago, Chile
1993 - 1993
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Investigador
Laboratorio de Ciencias de los Alimentos, Centro de Estudios en Ciencias y Tecnología de los Alimentos. (CECTA-USACH)
Santiago, Chile
1993 - 1996
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Becario
Instituto Tecnológico, Pesquero y Alimentario. (AZTI)
Sukarrieta-Bizkaia, España
1996 - 1996
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Estudiante de Post Grado
Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (IATA-CSIC)/Universidad de Valencia
Valencia, España
1996 - 1999
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Jefe de los laboratorios de Control de Calidad Químico y Microbiológico
Centro de Estudios en Ciencias y Tecnología de los Alimentos. (CECTA-USACH).
Santiago, Chile
2000 - 2004
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Supervisor laboratorio de Espectroscopia y Química
Laboratorio de Toxicología Humana y Ambiental – Universidad de Playa Ancha
Valparaiso, Chile
2004 - 2005
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Jefe Técnico de Laboratorio de Farmacología Veterinaria
Laboratorio de Farmacología Veterinaria Facultad de Medina Veterinaria Universidad de Chile
Santiago, Chile
2005 - 2006
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Profesor Asociado
Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos (ICyTAL), Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Austral
Valdivia, Chile
2006 - 2014
UNDERGRADUATE THESIS
Verónica Alcaíno Luca y Nelly Galaz Pérez. Elaboration and development of protein foods for the elderly. Made with fish (Pippin and hake). Using technology "Sous Vide". Food Engineering, University of Santiago, (2001). TUTOR
Macarena Araya Lucero y Claudia Orellana Rojas. Study of total diet in the Metropolitan Region: determination of exposure and chemical contaminants (arsenic and lead) through food intake. Food Engineering, University of Santiago,, (2003). TUTOR
Andrea Morales Escobedo y Rosa Rebolledo Sandoval. Study of total diet in the Metropolitan Region: determination of exposure and chemical contaminants (mercury and cadmium) through food intake. Food Engineering, University of Santiago,,, (2003). TUTOR
Leyla Machuca Yañez y Andrea Orellana Candia. Formulation and development of pasta (Spaghetti) and the sauces with low intake carb, made with technology "Sous Vide", intended for people suffering from diabetes. Food Engineering, University of Santiago, (2003). TUTOR
Lilian Muñoz Olivares y Elizabeth Parra Barrera. Determination of total arsenic in marine species of higher consumption in Santiago of Chile. Food Engineering, University of Santiago, (2003) TUTOR
Verónica Rojas y Helen Hedley. Determination of aflatoxins (B1, B2, G1 and G2) in fruits of Walnut (pistachio), consumed in the metropolitan region. Estimation of intake and adequacy to the legislation in force. Food Engineering, University of Santiago, (2004) TUTOR
Carolina Herrera Campos. Study of the effect of cooking on the concentration of total arsenic, inorganic arsenic and cadmium in marine products of higher consumption in Santiago of Chile. Food Engineering, University of Santiago, (2005) TUTOR
Monserrat Paz Vásquez Rodriguez. Effect of different kinds of cooking on the concentration of cadmium and arsenic in fish products. Food Engineering, Austral University of Chile, (2008). TUTOR
Erwin Alejandro Ojeda Provoste. Total diet study. Estimation of the intake of cadmium in the population of the city of Valdivia, Chile. Food Engineering, Austral University of Chile, (2008). TUTOR
Liliana Yarella Oyarzún Moncada. Total diet study. Estimation of the intake of mercury in the Valdivian population. Food Engineering, Austral University of Chile, (2008). TUTOR
Corina Flores Calderon. Total diet study. Estimation of the intake of acrylamide in the Valdivian population. Food Engineering, Austral University of Chile, (2008). TUTOR
Sandy Mabel González Mora. Determination of aflatoxins in nuts of Walnut by liquid chromatography. Food Engineering, Austral University of Chile, (2010). TUTOR
Hector Cid Silva. Evaluation and implementation of a methodology for extraction and quantification of secoisolariciresinol and Matairesinol HPLC for the characterization of varieties of seeds of Linum usitatissimum L. Biochemist, Austral University of Chile, (2011). TUTOR
Loreto Lopez Lucero. Characterization and comparison of the present fatty acids in different varieties of seeds of flax (Linum usitatissimum). Food Engineering, Austral University of Chile, (2010). TUTOR
Daniela Ampuero Guiñez. Effect of probiotic microorganisms Lactobacillus casei and Lactobacillus acidophilus on ground and nonfat dry flaxseed flour. Food Engineering, Austral University of Chile, (2011). TUTOR
Pablo Corvalan Ferrer. Stability of pork, enriched with omega-3 polyunsaturated fatty acids. Food Engineering, Austral University of Chile, (2011). TUTOR
Andrea Herrera. Characterization of levels of Na and K in different varieties of flaxseed. Food Engineering, Austral University of Chile, (2012). TUTOR
Olga Garcia. Development of foods to strengthen the nutritional status of honeybees. Food Engineering, Austral University of Chile, (2013). TUTOR
Victoria Lopez. Development and validation of chromatographic method multiresiduo (HPLC-DAD) to determine fat-soluble vitamins in foods. Food Engineering, Austral University of Chile, (2013). TUTOR
Andrea Foitzich. Development and validation of chromatographic method (HPLC-IR) multiresiduo to determine profile of sugars in honey and foods. Food Engineering, Austral University of Chile, (2013). TUTOR
Susana Agüero. Total diet study: determination of sodium and potassium in food consumed by the population of Valdivia. Food Engineering, Austral University of Chile, (2012). TUTOR
Pamela Muñoz. Total diet study: determination of total and inorganic arsenic in food consumed by the population of Valdivia. Food Engineering, Austral University of Chile, (2014). TUTOR
Paulina Witwer. Study of the effect of different heat treatment on the concentration of mercury (hg) and selenium (Se) in fishery products. Food Engineering, Austral University of Chile, (2013). TUTOR
Gabriela Velásquez. Characterization of varieties of linseed (Linum usitatissimum l.), through the quantification of the lignano SDG by HPLC/UV. Food Engineering, Austral University of Chile, (2014). TUTOR
Jonathan Alexis Olea Bravo. Efecto del Calentamiento Óhmico sobre el Contenido de Metales (Ca, Fe y Zn) y el Recuento Bacteriano en Navajuelas (Tagelus dombeií). Ingeniero en alimentos, de la Facultad de Ciencias Agrarias, UACh,(2015) TUTOR.
Jhonatan Arnolfo Cañoles Paredes. Desarrollo de un método Quimiométrico para la detección de adulteraciones en Aceite de Oliva y mantequilla a través de perfil de Ácidos grasos. Ingeniero en alimentos, de la Facultad de Ciencias Agrarias, UACh,(2015). TUTOR
Carlos Del Rio. Comparación del consumo de alimentos e Ingesta de Cadmio en las Poblaciones de Valdivia y Chillán, Ingeniero en alimentos, de la Facultad de Ciencias Agrarias, UACh, (2016) TUTOR
Guillermo Gerdes. Reducción del Índice de Peróxido en Anhydrous Milk Fat(AMF). Ingeniero en alimentos, de la Facultad de Ciencias Agrarias, UACh (2017), TUTOR
Paola Vega Elaboración de una bebida fermentada con Lactobacillus helveticus y adición de maqui. Ingeniero en alimentos, de la Facultad de Ciencias Agrarias, UACh, (2017). TUTOR
Rene Ramos Efecto del deshidratado Osmótico y Convectivo sobre los compuestos Bioactivos de Tres Tipos de Bayas. Ingeniero en alimentos, de la Facultad de Ciencias Agrarias, UACh, (2017). TUTOR
Debora Peña Caracterización de la Composición Nutricional del Pan (Hallulla y Marraqueta) de la Región de los Ríos. Ingeniero en alimentos, de la Facultad de Ciencias Agrarias, UACh, (2017), TUTOR
GRADUATE THESIS
José Miguel Bastías Montes. Estimation of the intake of heavy metals (Cd, Hg, Pb) and arsenic (total and inorganic), in institutional food (JUNAEB). Doctorate in science and food technology, University of Santiago (2010) TUTOR
Claudia Fuentealba Carrasco. Bioaccessibility determination of flax seed Lignans by gastric simulation. Doctorate in science and food technology, University of Santiago (2013). TUTOR
Alejandra Perez Gonzalez. Development of hamburgers with addition of flour of flaxseed as a substitute for fat of animal origin. Master's degree in agricultural sciences mention in agroindustrial production, Faculty of agricultural sciences, University of Chile (2010). CO-TUTOR.
Victoria Lopez., Bioaccesibilidad de los Compuestos Fenólicos de Arándano (Vaccinium corymbosum A.) Fresco y Deshidratado. Programa de Magíster en Ciencia de los Alimentos. Universidad Austral de Chile (2018) TUTOR
Paola Maldonado., Diseño y desarrollo de bebidas funcionales con extracto de mortiño (Vaccinium floribundum Kunth) y arándano (Vaccinium corymbosum A.), a partir de suero lácteo fermentado con Lactobacillus helveticus. Programa de Magíster en Ciencia de los Alimentos. Universidad Austral de Chile (2018) TUTOR
Corina Flores., Cinética de secado, bioaccesibilidad de compuestos bioactivos y actividad antioxidante en láminas de murta (Ugni molinae Turcz). Programa de Magíster en Ciencia de los Alimentos. Universidad Austral de Chile (2018)
Ysabel Beatriz Mendoza Yépez, Desarrollo de un método quimiometrico para estimar el tiempo de maduración en queso tipo chanco mediante la determinación de aminoácidos libres y regresión lineal múltiple. Programa de Magíster en Ciencia de los Alimentos. Universidad Austral de Chile (2019) TUTOR
Luis Antonio Hertentains Troetsch. Predicción del tiempo de maduración en queso tipo chanco mediante compuestos orgánicos volátiles, Programa de Magíster en Ciencia de los Alimentos. Universidad Austral de Chile (2019), TUTOR
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Merit scholars
Fundación Dr. Alberto Zanlungo.
Chile, 1988
Alberto Zanlungo Foundation awards scholarships to outstanding students from the Faculty of chemistry and biology
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Doctoral Scholarship
ICI (Iberoamerican Cooperation Institute)
España, 1996
Doctoral Scholarship ICI (Iberoamerican Cooperation Institute) 1996-1999, Spain.
Bioaccessibility and bioavailability of bioactive compounds in food and plant determination |
Bioremediation of soil and irrigation water contaminated with arsenic in the second region of Chile. preliminary results |
Desarrollo de un alimento con compuestos bioactivos para fortalecer el estado nutricional y disminuir la tasa de mortalidad de abejas melíferas en la región de Los Ríos. |
Effect of Pulsed Electric Field Treatment (PEF) and High-Pressure Homogenization (HPH) on bioactive compound, bioaccessibility and shelf life of maqui (Aristotelia Chilensis (Mol.) Stuntz) and calafate (Berberis microphylla) cryoconcentrates. |
Efecto del deshidratado osmótico y calentamiento óhmico sobre la bioaccesibilidad de Antocianinas (fitoquímicos bioactivos), en Arándanos [Vaccinium myrtillus], y Maqui [Aristotelia chilensis]. |
Processing of maqui (Aristotelia chilensis (Mol) Stuntz) and murta (Ugni molinae Turcz) berries: Effect on functional technological properties, anti-bacterial activity, bioactivity and bioaccessibility of phytochemical components. |
PROCESSING OF MAQUI (ARISTOTELIA CHILENSIS (MOL) STUNTZ) AND MURTA (UGNI MOLINAE TURCZ) BERRIES=> EFFECT ON FUNCTIONAL TECHNOLOGICAL PROPERTIES, ANTI-BACTERIAL ACTIVITY, BIOACTIVITY AND BIOACCESSIBILITY OF PHYTOCHEMICAL COMPONENTS |
Programa de Transferencia para Empresarios de la Industria Alimentaria de la Región de Los Ríos, basado en Nutrientes Críticos, Alimentos Funcionales e Índice Glicémico de sus productos. |
EFFECT OF NEW PROCESSING METHODS OF SALMONS ON MULTILAYER PET AND PP POLYMERS OF METALLIC CONTAINERS=> STRUCTURE, COMPOSITION, DEGRADATION AND RECYCLING. |
“Diseño de matrices alimentarias saludables” |
Desarrollo de alimentos para fortalecer el estado nutricional de abejas melíferas. . |
Desarrollo de Productos Agroindustriales de base hortícola en el sur de Chile. |
Estimación de la Ingesta de metales pesados (Cd, Hg, Pb) y arsénico (total e inorgánico), en raciones servidas entregadas por el Programa de Alimentación escolar (PAE), de la Junta Nacional de Auxilio escolar y Becas, en la diferentes regiones del país. |
Estudio de Dieta Total e Inocuidad Alimentaria=> Desarrollo y validación de metodologías analíticas para la determinación de la ingesta de sustancias toxicas (Acrilamida) generadas en los procesos productivos de los alimentos |
Evaluación de los períodos de carencia de quinolonas y fluorquinolonas en pollos broiler=> primer estudio nacional considerando las nuevas restricciones de estos fármacos por organismos internacionales |
Flaxseed=> Chilean And Foreigner Varieties, Its Bioactive Properties Characterization And Uses In Food Development |
Estimación de riesgos derivados de la presencia de metales pesados y arsénico en los alimentos. |