Guillermo Rodrigo Petzold Maldonado
Associate Professor
UNIVERSIDAD DEL BÍO-BÍO
Chillan, Chile
Food Technology; OSMOTIC DEHYDRATION; OHMIC HEATING; Unit operations in food; Desing and formulation of functional foods; freeze concentration; refrigeration and freezing in foods
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Ingeniero de alimentos, UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE. Chile, 1999
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LIicenciado en Ciencias de los Alimentos, UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE. Chile, 1999
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Magíster en Tecnología de los Alimentos, UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE. Chile, 2005
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Magíster en Ciencias de la Ingeniería, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE. Chile, 2013
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Doctor en Ciencias de la Ingeniería, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE. Chile, 2013
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Associate professor Full Time
UNIVERSIDAD DEL BIO-BIO
Facultad de Ciencias de la Salud y de los Alimentos
Chillan, Chile
1999 - A la fecha
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laboratory professor Part Time
Universidad de Santiago de Chile
Santiago, Chile
1999 - 1999
Patricio Orellana, "External forces assisted cryoconcentration to improve the concentration process and the quality of fruit juice" Universidad del Bio-Bio, Doctor en Ingeniería de Alimentos, 2018. Advisor.
Bresil Michelet, "Evaluation of microencapsulated liquid smoke in a food matrix" Universidad del Bio-Bio, Magíster en Ciencias e Ingeniería de los Alimentos, 2013. Advisor.
Raymond Celan, "Study of commercial liquid smoke encapsulation in calcium alginate gels with and without cross linking with chitosan"Universidad del Bio-Bio, Magíster en Ciencias e Ingeniería de los Alimentos, 2012. Advisor.
Damaris Mora. Bachelor of Food Engineering, 2013.
Paz Lastra. Bachelor of Food Engineering, 2013.
Katerin Rojas. Bachelor of Food Engineering, 2013.
Ingrid Andana. Bachelor of Food Engineering, 2013.
Camilo Gutierrez. Bachelor of Food Engineering, 2012.
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PhD scholarship
CONSEJO NACIONAL DE CIENCIA Y TECNOLOGIA
Chile, 2006
PhD scholarship in Pontificia Universidad Católica de Chile.
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PhD scholarship stay-BECAS CHILE
CONSEJO NACIONAL DE CIENCIA Y TECNOLOGIA
Chile, 2009
PhD scholarship stay in University of Reading, UK.
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Premio Henri Nestlé Versión Científica “Mención Tecnología e Innovación en Alimentos
NESTLE CHILE S.A.
Chile, 2014
Galardón otorgado por el desarrollo de la investigación “Influencia de los tratamientos de calentamiento óhmico y deshidratación osmótica en la inactivación de polifenoloxidasa, propiedades físicas y estabilidad microbiana de las manzanas (cv. Granny Smith)” publicado en Innovative Food Science and Emerging Technologies (2013) 20, 198-207.
Blueberries: Antioxidant Properties, Health and Innovative Technologies |
Refrigeration and freezing preservation |
Strawberries: Antioxidant Properties, Health Benefits and Innovative Technologies |
APPLICATION OF OHMIC HEATING, VACUUM IMPREGNATION AND AN ENRICHED OSMOTIC SOLUTION -WITH BIOACTIVE COMPOUNDS- TO OBTAIN HIGH VALUE ADDED OSMO-DEHYDRATED APPLE PLATES IN A SHORT PROCESSING TIME |
Application of ohmic heating, vacuum impregnation and an enriched osmotic solution- with bioactive compounds- to obtain high value added osmo-dehydrated apple plates in a short processing time |
Desarrollo y evaluación de una barra de frutas fortificadas con componentes bioactivos utilizando tecnología combinada de impregnación a vacío y secado a temperaturas moderadas |
Desarrollo y evaluación de una barra de frutas fortificadas con componentes bioactivos utilizando tecnología combinada de impregnación a vacío y secado a temperaturas moderadas |
Effect of the ice morphology in freezing concentration assisted by vacuum applied to fruit juices |
Obtaining a functional food from partially dried blueberries pretreatment using ultrasound technology as an alternative to generate added value for export |
Obtención de un alimento funcional a partir de arándanos parcialmente deshidratados (tiernizados) utilizando previamente un tratamiento con tecnología de ultrasónido como una alternativa de generar valor agregado para la exportación |
Obtención de un concentrado microencapsulado de antocianinas mediante el uso de un nuevo método a partir de maqui (Aristotelia chilensis) para el desarrollo de un deshidratado con alto contenidos de compuestos funcionales |
EFFECT OF THE ICE MORPHOLOGY IN FREEZING CONCENTRATION ASSISTED BY VACUUM APPLIED TO FRUIT JUICES |
study of antioxidants release encapsulated in model solutions and under simulated digestion |
Getting a snack of apple with functional properties using vacuum impregnation technology |
Obtención de un snack de manzana con propiedades funcionales utilizando tecnología de impregnación a vacío |
Ice Morphology: Fundamentals and Technological Applications in Foods |