Ignacia_hernandez_17.355.751-5_(foto).jpeg_thumb90

Ignacia José Hernández Figueroa

Postdoctorado

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Quillota, Chile

Líneas de Investigación


Comprender diferentes desórdenes fisiológicos presentes en productos hortofrutícolas relevante para el país y de esa manera lograr aplicar diferentes soluciones y/o tecnologías disponibles para mantener la calidad de estos productos.

Educación

  •  Fisiología postcosecha de frutas, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO. Chile, 2021
  •  Fisiología postcosecha de frutas, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE. Chile, 2017
  •  Agrónomo, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE. Chile, 2014

Experiencia Académica

  •   Reemplazo Other

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO

    Facultad de ciencias agronómicas y de los alimentos

    Valparaíso, Chile

    2019 - 2019

  •   Profesor Agregado Part Time

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO

    Facultad de ciencias agronómicas y de los alimentos

    Quillota, Chile

    2022 - 2022

  •   Profesor Agregado Part Time

    UNIVERSIDAD DE VIÑA DEL MAR

    Facultad de ciencias agronómicas

    viña del mar, Chile

    2023 - A la fecha

Experiencia Profesional

  •   Asistente de investigación Part Time

    Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

    Quillota, Chile

    2016 - 2016

  •   Asistente de investigación Part Time

    Centro Regional Ceres

    Quillota, Chile

    2016 - 2017

  •   Supervisor Censo Nacional Agropecuario y Forestal Full Time

    Instituto Nacional de Estadística

    Quillota, Chile

    2021 - 2021

  •   Asistente de investigación / Postdoctorado Full Time

    Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

    Quillota, Chile

    2022 - 2023

  •   Investigadora Responsable Postdoctorado Full Time

    Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

    Quillota, Chile

    2023 - A la fecha

  •   Asesor Part Time

    nvestigación e Innovación Escolar Academias Explora Valparaíso

    Quillota, Chile

    2023 - 2023


 

Article (12)

Do Rootstocks Influence Global Fruit Quality, Postharvest Performance and Metabolite Profiles of Persea americana cv. Hass?
Metabolomics Reveals Specific Metabolic Changes in Sweet Cherries (Prunus avium L.) Subjected to Postharvest Treatment with Melatonin after Mechanical Stress
Antioxidant and Fatty Acid Changes in Pomegranate Peel With Induced Chilling Injury and Browning by Ethylene During Long Storage Times
Short vs. Long-Distance Avocado Supply Chains: Life Cycle Assessment Impact Associated to Transport and Effect of Fruit Origin and Supply Conditions Chain on Primary and Secondary Metabolites
Transcriptome and hormone analyses reveals differences in physiological age of ' Hass ' avocado fruit
Can metabolites at harvest be used as physiological markers for modelling the softening behaviour of Chilean "Hass" avocados destined to local and distant markets?
Unravelling factors associated with 'blackspot' disorder in stored Hass avocado (Persea americanaMill) fruit
Integration of proteomics and metabolomics data of early and middle season Hass avocados under heat treatment
Colour and in vitro quality attributes of walnuts from different growing conditions correlate with key precursors of primary and secondary metabolism
Effects of heat shock and nitrogen shock pre-treatments on ripening heterogeneity of Hass avocados stored in controlled atmosphere
New insights into the heterogeneous ripening in Hass avocado via LC-MS/MS proteomics
A statistical approach for assessing the heterogeneity of Hass avocados subjected to different postharvest abiotic stresses

Proyecto (1)

Metabolic profile of "Orange Spot Disorder" within the kernel of walnut cv. Chandler

Review (1)

Factors associated with postharvest ripening heterogeneity of 'Hass' avocados (Persea americana Mill)
14
Ignacia Hernández

Postdoctorado

Facultad de Ciencias Agronómicas y de los alimentos

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Quillota, Chile

11
Claudia Fuentealba

Associate Professor

Faculty of Agronomic and Food Sciences

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Valparaíso, Chile

9
Romina Pedreschi

Full Professor

Faculty of Agronomic and Food Sciences

Pontificia Universidad Católica de Valparaiso

Quillota, Chile

5
Reinaldo Campos

Titular Professor

Producción Agrícola

Universidad de Chile

Santiago, Chile

4
VIRGILIO UARROTA

PROFESOR ASISTENTE

INSTITUTO CIENCIAS AGROALIMENTARIAS, ANIMALES Y AMBIENTALES

UNIVERSIDAD DE OHIGGINS

SAN FERNANDO, Chile

4
Bruno Defilippi

Head

INSTITUTO DE INVESTIGACIONES AGROPECUARIAS

Santiago, Chile

3
Claudio Meneses

Profesor Asociado

Facultad de Agronomía e Ingeniería Forestal/ Facultad de Ciencias Biológicas

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

1
Lida Fuentes

Researcher

Centro Regional de Estudios en Alimentos Saludables

Valparaiso, Chile

1
Gerardo Núñez

PostDoctorado

Laboratorio de Postcosecha

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Quillota, Chile

1
JUAN ALVARO

Associate Professor

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE VALPRAÍSO

QUILLOTA, Chile

1
Juan Vidal

Asistente de investigación

Escuela de Agronomía

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Quillota, Chile

1
Excequel Ponce

Coordinador de Investigación y operario de HPLC-PDA-ELSD y GC-MS-FID

Escuela de Agronomía, Facultad de Ciencias Agronómicas y de los Alimentos, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Quillota, Chile

1
Sebastian Saa

Profesor auxiliar

Escuela de Agronomía

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Quillota, Chile

1
Lea Toledo

Auditor/Consultor

Calidad

Bureau Veritas

Santiago, Chile

1
Monika Valdenegro

Full professor

Faculty of Agri-Food Sciences,

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Valparaíso, Chile