Edmundo Bordeu Schwarze
Professor
PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE CHILE
Santiago, Chile
Enological Microbiology, Wine Quality, Grape ripening, Fenolic compounds, Astringency
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Enólogo, UNIVERSITE DE BORDEAUX II. Francia, 1978
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Microbiología, UNIVERSITY OF CALIFORNIA- DAVIS. Estados Unidos, 1990
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Ingeniero Agrónomo, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 1971
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Assistant professor Full Time
PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE
Chile
1979 - 1991
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Associate Professor Full Time
PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE
Chile
1991 - 2007
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Laboratory Director Full Time
PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE
Chile
1986 - 2001
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Department Director Full Time
PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE
Chile
1995 - 1999
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Professor Full Time
PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE
Chile
2007 - 2015
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Profesor titular Part Time
PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE
Agronomía en Ingeniería Forestal
Santiago, Chile
2016 - A la fecha
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Professor Part Time
PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE
Agronomy and Fordetry Engineering
Santiago, Chile
2015 - A la fecha
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CEVIUC Director Full Time
Pontificia Univesidad Católica de Chile
Chile
2000 - 2005
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Researcher Full Time
INIA
Chile
1979 - 1979
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Researcher Full Time
Instituto de Capacitación e Investigación en Reforma Agraria
Chile
1976 - 1979
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Project development Full Time
CORFO
Chile
1973 - 1976
Regular courses at the School of Agriculture Pontificia Universidad Catolica de Chile with around 30 undergraduate students each semester:
Winemaking
Enology 1: wine chemistry and microbiology
Enology 2: Wine processing
Wine analysis laboratory
Wine processing laboratory / workshop
Participation with Fermentation technologies in: Maestría en Viticultura y Enología de la Universidad Nacional de Cuyo, Mendoza, Argentina
PhD thesis finished: last 3 years
Alvao Lezaeta
Natalia Brossard
Masters thesis finished last 3 years
- Alice Reveau, Francia, 2016.
- Marion Cazorla, Francia, 2015
- Patricia Bastos, Portugal, 2015
- Marcia Alegría, Portugal, 2014
- Balasz Bagi, Hungría, 2014
Undergraduate thesis last 3 years:
17 students
Participación en Congresos y Seminarios
2016 E. Bordeu. Role of enological factors on the concentration of health beneficial compounds of wine INTERNATIONAL VINTAGE MASTER SYMPOSIUM Viticultural-enological factors and health attributes of wine. Universitta Catolica del Sacro Cuore. Piacenza, Italia 17 Junio 2016
2016 Alvaro Lezaeta, Edmundo Bordeu, Tormod Næs, Paula Varela. Exploration of consumer perception of Sauvignon Blanc wine with enhanced aroma properties through two different sensory methods. Eurosense 2016. Seventh European Conference on Sensory and Consumer Research. Dijon, Francia, 11-14 Septiembre 2016
2015 XV Congresso Latino-Americano de Viticultura y Enología. 3 al 7 Noviembre 2015. Bento Goncalves, Brasil. Lezaeta, A., E. Bordeu, E. Agosín, M. Delgado, F. Ibañez, R. Pérez. Recuperación de aromas provenientes de la fermentación alcohólica y enriquecimiento aromático de vinos.
2015 XV Congresso Latino-Americano de Viticultura y Enología. 3 al 7 Noviembre 2015. Bento Goncalves, Brasil. Brossard, N., H. Cai, F: Osorio, E. Bordeu, J. Chen. Tribological study of oral astringency sensation of red wines
2014. 37th World Congress of Vine and Wine. 9 al 14 Noviembre 2014. Mendoza, Argentina. Jara, M., M. Alegría, A. Cataldo, P. Aguirre, P. Pszczolkowski, A. Gonzalez, E. Bordeu. Influence of freezing grape skins on the extraction of aroma compounds in white wine production CV. Sauvignon Blanc.
2014. 37th World Congress of Vine and Wine. 9 al 14 Noviembre 2014. Mendoza, Argentina. Paredes, M. J., E. Bordeu, A. Urtubia. Aminoacids profile during problematic wine fermentations.
2014. 37th World Congress of Vine and Wine. 9 al 14 Noviembre 2014. Mendoza, Argentina. Brossard, N., E. Bordeu, F. Osorio. A physical approximation to sensory astringency.
2014. 37th World Congress of Vine and Wine. 9 al 14 Noviembre 2014. Mendoza, Argentina. Alegría, M., M. Jara, A. Cataldo, P. Aguirre, A. Gonzalez, E. Bordeu. Influence of freezing grape skins on the extraction of phenolic compounds in red wine production CVs. Cabernet-Sauvignon and Pinot Noir.
2014 Seminario Centro Investigación e Innovación Concha y Toro E. Bordeu. Evaluación de distintas técnicas de deshoje y de técnicas de protección de los racimos contra el exceso de radiación solar para mejorar la calidad de uvas viníferas.
2014 Malolactic School 2014 organizada por Lallemand. 30 Septiembre, Monticello, Chile E. Bordeu. Microbiología de la Fermentación Maloláctica.
2014 Malolactic School 2014 organizada por Lallemand. 2 Octubre, Mendoza, Argentina. E. Bordeu. Microbiología de la Fermentación Maloláctica.
2014 Seminario Asociación Nacional Ingenieros Agrónomos Enólogos- Lallemand. Maceración del Vino Tinto. Santiago, 14 de Octubre. E. Bordeu, A. González. Extracción de Vinos Tintos con Nieve Carbónica
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"Carlos Porter"Award
Colegio de Ingenieros Agrónomos de Chile
Chile
"Carlos Porter" awarded for the scientific activity during 2011.
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Teaching Excelence
PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE
Chile, 2009
Teaching Excelence Award
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Teaching Excelence
PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE
Chile, 2005
Teaching Excelence Award
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Teaching Excelence
PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE
Chile, 2001
Teaching Excelence Award
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Premio al Mérito Vitivinícola
Asociación Nacional de Ingenieros Agrónomos Enológos de Chile
Chile, 1997
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Effect of Cladosporium rot on wine quality |
Panel and individual performance in orthonasal and retronasal profiles of Chilean Pisco spirit. |
Desarrollo de un kit de medición de astringencia sensorial en vinos tintos |
Transferencia I+D+i para viñas sustentables e inocuas |
=> Nuevos Procesos de Extracción en Uvas Para Vinificación con Dioxido de Carbono. |
Diagnosis of Problematic Wine Fermentations Using Advanced Instrumentation and Intelligent Data Processing |
Recuperación de aromas durante la fermentación enológica y su impacto en la capacidad productiva y la elaboración de vinos diferenciados aromáticamente |
Calidad del Vino Tinto=> Astringencia, color y estabilidad. Consorcio Tecnológico Empresarizable para la Vid y el Vino (Vinnova) |
Caracterización químico-sensorial de Vitis vinifera cv. Sauvignon blanc en el valle de Casablanca=> Perfeccionamiento aromático para competir en los mercados internacionales. |
=> Caracterización de la composición aromática de uvas y vinos de la variedad Carménère, optimización de su expresión en el proceso de producción de vino. |