Man

Karen Fernanda Mesa Juliani

Profesor Asistente

Universidad de O'Higgins

Rancagua, Chile

Líneas de Investigación


Fisiología Frutal Manejo y Producción Frutal Metabolismo de carbohidratos Calidad de fruta

Educación

  •  FISIOLOGIA FRUTAL: Metabolismo de carbohidratos, UNIVERSITA DEGLI STUDI DI BOLOGNA. Italia, 2015
  •  Agronomía, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 2004
  •  Fruticultura, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 2007
  •  Estadística agropecuaria , UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 2019

Experiencia Académica

  •   Colaborador/asesor técnico investigación Part Time

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    Ciencias Agronómicas

    Santiago , Chile

    2007 - 2009

  •   Colaborador/asesor técnico investigación Part Time

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    Ciencias Agronómicas

    Santiago, Chile

    2006 - 2008

  •   Profesora Asistente Full Time

    Universidad de O'Higgins

    Instituto de Ciencias Agroalimentarias, Animales y Ambientales

    Rancagua, Chile

    2017 - A la fecha

  •   Directora Escuela Agronomía y Veterinaria Other

    Universidad de O'Higgins

    Instituto de Ciencias Agroalimentarias, Animales y Ambientales

    Rancagua, Chile

    2018 - 2019

  •   Jefatura Carrera Ingeniería Agronómica Other

    Universidad de O'Higgins

    Instituto de Ciencias Agroalimentarias, Animales y Ambientales

    Rancagua, Chile

    2017 - 2017

  •   Directora Pregrado Other

    Universidad de O'Higgins

    Rancagua , Chile

    2023 - A la fecha

Experiencia Profesional

  •   Asistente investigación Part Time

    Universidad de Chile

    Santiago, Chile

    2007 - 2011

  •   asesor técnico Part Time

    Asociación de Procesadores y Exportadores de Ciruela Seca de Chile (APECS)

    Rancagua, Chile

    2008 - 2008

  •   asesor técnico Part Time

    Fundación para el Desarrollo Frutícola (FDF)

    Santiago/Copiapo, Chile

    2010 - 2010

  •   asesor técnico Part Time

    Cómite de Nueces de Chile, CHILENUT

    Santiago, Chile

    2007 - 2007

  •   practica profesional Full Time

    Servicio Agrícola y Ganadero (SAG)

    Santiago, Chile

    2005 - 2005

  •   Control de procesos y calidad en carozos Full Time

    Gestión de Exportaciones Frutícola S.A., GESEX

    Linderos, Chile

    2006 - 2006

  •   Directora Pregrado Full Time

    Universidad de O'Higgins

    Rancagua, Chile

    2023 - A la fecha

Premios y Distinciones

  •   Becas Chile Doctorado en el Extranjero

    ANID

    Chile, 2011

    Beca para el desarrollo del programa de doctorado, Universidad de Bologna, 2012-2015


 

Article (11)

Preliminary impact of cover protection systems in kiwifruit cultivars in the Central Valley of Chile
Fruit size and yield efficiency of European pear cultivars in Central Chile
Preliminary results of the determination of harvest indexes for the fresh consumption of ‘d’Agen’ plum in Chile
Do Consumers Evaluate New and Existing Fruit Varieties in the Same Way? Modeling the Role of Search and Experience Intrinsic Attributes
Fruit size and yield efficiency of 'Gala' apples grown in Chile depend on winter temperatures and season length
Preliminary Study on Effect of Early Defoliation on Dry Matter Accumulation and Storage of Reserves on 'Abbe Fetel' Pear Trees
Monitoring the Flesh Softening and the Ripening of Peach during the Last Phase of Growth On-tree
Seasonal trend of starch and soluble carbohydrates in frutis and leaves of 'Abbé Fétel' pear trees and their relationship to fruit quality parameters
Skin color and chlorophyll absorbance: Indices for establishing a harvest date on non-melting peach
Prohexadione Calcium and Naphthalene Acetic Acid Sprays Improve Fruit Size and Maintain Fruit Quality of 'Castlebrite' Apricot
Non-destructive monitoring of flesh softening in the black-skinned Japanese plums 'Angeleno' and 'Autumn beaut' on-tree and postharvest

BookSection (6)

CALIDAD Y CONDICIÓN DE FRUTOS EN POSCOSECHA
METODOLOGÍA DE INVESTIGACIÓN
PRODUCTIVIDAD Y CALIDAD EN COSECHA
Desarrollo del árbol y crecimiento del árbol
Cerezo
Supuestos, Metodología de Investigación y Ensayos

ConferencePaper (6)

Effect of different auxin materials on growth and maturity of French plum
Effect of intensity of pruning on fruit quality and sensory analysis on ‘French’ plum (Prunus domestica L.) for fresh market
Exploratory quantitative trait locus analysis for fruit-related traits in kiwifruit (Actinidia chinensis Planch.)
Exploratory QTL analysis for fruit-related traits in kiwifruit (Actinidia chinensis Pl.)
A RAD-based linkage map of kiwifruit (Actinidia chinensis Pl.) and map position of genetic determinants of traits of interest to breeders
Prohexadione-calcium and naa sprays increase fruit weight of 'castlebrite' apricot

ConferencePoster (4)

The influence of wood age, row orientation, and non-structural carbohydrates in leaves on the growth and maturation of European plum fruits in the Central Valley of Chile
Fruit ripening development of ‘Abbé Fétel’ during cold storage
Seasonal Behaviour of starch in 'Abbé Fétel' pears and its relationship to fruit quality parameters
Prohexadione-Calcium and NAA sprays increase fruit weight of `Castlebrite´ apricot over other management techniques

ConferenceProceedingWhole (1)

Prohexadione-calcium and NAA sprays increase fruit weight of ‘Castlebrite’ apricot over other management techniques

Proyecto (13)

Paquete tecnológico para mejorar la calidad de la fruta de la ciruela japonesa “Sweet Pekeetah” ante el actual escenario de cambio climático
Plataforma de asistencia técnica para optimización de uso de coberturas para control térmico en el cultivo del cerezo
Transferencia: La Despensa de O'Higgins
Thermal variability of the root-to-canopy system in european plum: Effect on the Non-Structural Carbohydrate (NSC) metabolims and its relationship with phenological pattern
THERMAL VARIABILITY OF THE ROOT-TO-CANOPY SYSTEM IN EUROPEAN PLUM: EFFECT ON THE NON-STRUCTURAL CARBOHYDRATE (NSC) METABOLISM AND ITS RELATIONSHIP WITH PHENOLOGICAL PATTERN,
Transferencia: D'Agen para exportación en fresco
Transferencia=> D.suzukii mitigación económica y social mediante una estrategia de difusión y manejo integrado
Transferencias coberturas fotoselectivas
"Sweet Pekeetah"=> Un modelo tecnológico-comercial para una nueva variedad chilena de fruta
Diplomado en Gestión del Riego y la Nutrición en Sistemas Hortofrutícolas
Management and crop innovations for high-quality pear production – Innovapero
Aumento de la competitividad de la industria del durazno conservero interviniendo en los puntos críticos=> nuevas variedades, manejo de huerto y precio de equilibrio
PRODUCTIVIDAD DE HUERTOS FRUTALES DE HOJA CADUCA COMO FUNCION DE LA RADIACION INTERCEPTADA Y LA CARGA FRUTAL.
34
Karen Mesa

Profesor Asistente

Instituto de Ciencias Agroalimentarias, Animales y Ambientales

Universidad de O'Higgins

Rancagua, Chile

5
RODRIGO INFANTE

Profesor Titular

Producción Agrícola

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

4
Catalina Pinto

Profesor Asistente

Instituto de Ciencias Agroalimentarias, Animales y Ambientales

Universidad de O'Higgins

San Fernando, Chile

2
Loreto Contador

Directora

Infood

Santiago, Chile

2
Claudio Meneses

Profesor Asociado

Facultad de Agronomía e Ingeniería Forestal/ Facultad de Ciencias Biológicas

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

1
Pia Rubio

Independiente

Particular

Santiago, Chile