Man

Elizabeth del Carmen Troncoso Ahués

Profesora Asociada

Universidad Tecnológica Metropolitana

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


• Ingeniería de Procesos aplicada a la Ciencia y Tecnología de Alimentos • Digestibilidad de matrices alimentarias y biodisponibilidad

Educación

  •  Ciencias de la Ingeniería, mención Ingeniería Química y Bioprocesos, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE. Chile, 2013
  •  Ciencias de la Ingeniería, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE. Chile, 2013
  •  Tecnología de Alimentos, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE. Chile, 2007

Experiencia Académica

  •   PROFESORA Part Time

    UNIVERSIDAD ANDRES BELLO

    Facultad de Ingeniería

    SANTIAGO, Chile

    2007 - Sin Información

  •   PROFESORA ASOCIADA Full Time

    UNIVERSIDAD TECNOLOGICA METROPOLITANA

    FACULTAD DE CIENCIAS NATURALES, MATEMÁTICA Y DE MEDIO AMBIENTE

    SANTIAGO, Chile

    2012 - A la fecha

Experiencia Profesional

  •   Miembro del Comité de Manufactura. Programa Fondef. Other

    Agencia Nacional de Investigación y Desarrollo de Chile

    SANTIAGO, Chile

    2016 - A la fecha

  •   Evaluadora del Programa de Formación de Capital Humano Avanzado Other

    Agencia Nacional de Investigación y Desarrollo de Chile

    SANTIAGO, Chile

    2017 - A la fecha

  •   Coordinadora General. Programa de Tutores. Facultad de Ciencias Naturales, Matemática y del Medio Ambiente Full Time

    Universidad Tecnológica Metropolitana

    SANTIAGO, Chile

    2014 - 2016

  •   Evaluadora Proyectos INNOVA CHILE Part Time

    CORFO

    SANTIAGO, Chile

    2019 - 2019

  •   Miembro Comité de Coordinación Other

    Instituto Interuniversitario de Investigación Educativa (IESED-CHILE)

    SANTIAGO, Chile

    2020 - 2022

  •   NVESTIGADORA INVITADA Other

    Instituto Interuniversitario de Investigación Educativa (IESED-CHILE)

    SANTIAGO, Chile

    2022 - A la fecha

  •   Coordinadora. Programa Institucional de Fomento a la Investigación, Desarrollo e Innovación. Full Time

    Universidad Tecnológica Metropolitana

    SANTIAGO, Chile

    2015 - 2017

  •   Directora de Investigación y Desarrollo Académico Full Time

    Universidad Tecnológica Metropolitana

    SANTIAGO, Chile

    2017 - 2019

  •   Directora de Investigación Full Time

    Universidad Tecnológica Metropolitana

    SANTIAGO, Chile

    2019 - 2022

Premios y Distinciones

  •   Premio Panamericano Bimbo 2008

    Grupo Bimbo, S.A.B.

    México, 2008

    1º Lugar Categoría Juvenil en Ciencia y Tecnología de Alimentos, Zona Sudamérica, 2.000 USD. Premio otorgado por por el trabajo titulado “Comparative study of physical and sensory properties of pre-treated potato slices during vacuum and atmospheric frying”.

  •   Premio Henri Nestlé 2007

    Nestlé S.A. y Sociedad Chilena de Nutrición, Bromatología y Toxicología

    Chile, 2007

    2° Lugar Versión Científica, 3.000 USD. Premio otorgado por Nestlé y Sociedad Chilena de Nutrición, Bromatología y Toxicología, por el trabajo titulado “Oil partition in pre-treated potato slices during frying and cooling”.

  •   Titulada con Máxima Distinción

    UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

    Chile, 2007

    Obtención del grado de Magíster en Tecnología de Alimentos.


 

Article (43)

Incentive Policies for Scientific Publications in the State Universities of Chile
Integrated membrane process coupled with metal sulfide pre-cipitation to recover zinc and cyanide
Comparative study of physicochemical properties of nanoemulsions fabricated with natural and synthetic surfactants
Impact of the simulated gastric digestion methodology on the in vitro intestinal proteolysis and lipolysis of emulsion gels
Metal sulfide precipitation: Recent breakthroughs and future outlooks
Prediction of permeate flux in ultrafiltration processes: A review of modeling approaches
Ámbitos estratégicos para el desarrollo de universidades. Análisis de un caso
An Experimental Study of Membrane Contactor Modules for Recovering Cyanide through a Gas Membrane Process
Influence of the particle size and hydrocolloid type on lipid digestion of thickened emulsions
Optimizing the SART process: A critical assessment of its design criteria
Determination of Size Distribution of Precipitation Aggregates Using Non-Invasive Microscopy and Semiautomated Image Processing and Analysis
Impact of precipitate characteristics and precipitation-conditions on the settling performance of a sulfide precipitation process: An exhaustive characterization of the aggregation behavior
The effect of denaturation degree of protein on the microstructure, rheology and physical stability of oil-in-water (O/W) emulsions stabilized by whey protein isolate
A comprehensive study of glucose transfer in the human small intestine using an in vitro intestinal digestion system (i-IDS) based on a dialysis membrane process
Assessment of Industrial Modules to Design a GFMA Process for Cyanide Recovery Based on a Phenomenological Model
Performance evaluation of mass transfer correlations in the GFMA process=> A review with perspectives to the design
The degree of protein aggregation in whey protein isolate-based dispersions modifies their surface and rheological properties [El grado de denaturación de proteínas en dispersiones basadas en aislado de proteínas de suero (ASP) modifica sus propiedades su
Time-dependent rheological behaviour of starch-based thickeners and herb infusion dispersions for dysphagia management
Collagen extraction from mussel byssus=> a new marine collagen source with physicochemical properties of industrial interest
Physical properties and lipid bioavailability of nanoemulsion-based matrices with different thickening agents
Colágeno de mejillón. Su extracción desde el biso del Mytilus Chilensis
Development of an in vitro mechanical gastric system (IMGS) with realistic peristalsis to assess lipid digestibility
Aerated whey protein gels as new food matrices: Effect of thermal treatment over microstructure and textural properties
Acid and Enzyme-Aided Collagen Extraction from the Byssus of Chilean Mussels (Mytilus Chilensis): Effect of Process Parameters on Extraction Performance
Design and cost estimation of a gas-filled membrane absorption (GFMA) process as alternative for cyanide recovery in gold mining
Physicochemical characterization of pepsin-soluble collagen extracted from the byssus of Chilean mussels (Mytilus Chilensis)
Physicochemical characterization of pepsin-soluble collagen extracted from the byssus of Chilean mussels (Mytilus Chilensis)
Fabrication, characterization and lipase digestibility of food-grade nanoemulsions
Influence of particle size on the in vitro digestibility of protein-coated lipid nanoparticles
Rheological and microstructural characterization of WPI-stabilized O/W emulsions exhibiting time-dependent flow behavior
Microstructure analysis on pre-treated apple slices and its effect on water release during air drying
Impact of food microstructure on digestion
Study of physical and sensory properties of potato chips during vacuum and atmospheric frying
Comparative study of physical and sensory properties of pre-treated potato slices during vacuum and atmospheric frying
Food microstructure and digestion
Kinetics of extraction of reducing sugar during blanching of potato slices
Modeling water loss and oil uptake during vacuum frying of pre-treated potato slices
Oil distribution in potato slices during frying
Acrylamide reduction under different pre-treatments in French fries
Modeling of textural changes during drying of potato slices
Modeling texture kinetics during thermal processing of potato products
Oil partition in pre-treated potato slices during frying and cooling
Simulation of human small intestinal digestion of starch using an in vitro system based on a dialysis membrane process

BookSection (5)

Innovaciones organizacionales en la investigación. Efectos en el desempeño y gobernanza universitaria
La complejidad institucional como factor de cambio en la gobernanza universitaria. Análisis de un caso aplicado a la Investigación Científica y Tecnológica
Shelf-life calculation and temperature-time indicators: Importance in food safety
Improving nutrition through the design of food matrices
Microstructure of potato products: Effect on physico-chemical properties and nutrient bioavailability

ConferencePaper (29)

Analysis of precipitate behavior during a sulfidazation process
Cambios físicos y estructurales de emulsions alimentarias durante la digestión in vitro
Estudio reológico interfacial de lípidos recubiertos por aislado de proteína de suero lácteo (APSL)
Experimental studies to support an optimized design of the SART process
Food matrices based on bioactive emulsions: Influence of particle size and thickener type on lipid digestion
Geles gasificados generados mediante reacción química y estabilizados por saponinas de quillay como matriz alimentaria para el adulto mayor
Diseño y puesta en marcha de un sistema de separación por membranas de diálisis para simular la absorción de glucosa en el intestino delgado humano
Efecto del grado de denaturación térmica en la estabilidad de espumas de aislado de proteína de suero de leche
eles aireados mixtos de proteína de suero de leche y almidón como matrices alimentarias innovadoras: Estudio estructural y textural
Fabricación y caracterización de emulsiones O/W estabilizadas por diferentes surfactantes
Impacto de las condiciones de formación de emulsiones sobre las propiedades físicas y mecánicas de geles emulsionados
La lipólisis de emulsiones O/W es afectada por la metodología de digestión in vitro aplicada
Polymerized degree of whey protein isolate affected microstructural and physical properties of oil-in-water emulsions
Time-dependent flow behavior of commercial thickener employed for dysphagia therapy
Effect of denaturation degree and NaCl addition over formation and stability of whey protein isolate (WPI) foams
Effect of denaturation degree on the adsorption rate constant of whey protein isolate (WPI) dispersions at the air-water interface
Lipid nanoparticles stabilized by proteins: Formation, characterization, and in vitro digestibility
Development of nanoemulsions by a process based on an emulsification-evaporation technique
Fabrication of oil-in-water nanoemulsions using an emulsification–evaporation method
In vitro digestibility of food-grade nanoemulsions
Rheological and microstructural characterization of whey protein isolate stabilized emulsions formed by ultrasound
Effect of microstructure of pre-treated apple slices on kinetics of water loss during air-drying
Effect of type of frying and pre-treatment on physical properties of potato slices
Effect of type of frying and pre-treatments over physical properties of potato chips
Effect of vacuum frying, potato variety and pre-treatments over physical and sensory properties of fried potato slices
Kinetics of physical properties during atmospheric and vacuum frying of pre-treated potato slices
Comparative study of physical and sensory properties of potato slices during atmospheric and vacuum deep-fat frying
Kinetics of oil uptake during vacuum frying of pre-treated potato slices
Study of equilibrium during osmotic dehydration of apples

ConferencePoster (1)

In vitro digestion of edible nanoemulsions

Patent (2)

Sistema y método de digestión in vitro que simula la absorción de nutrientes, incluyendo carbohidratos contenidos en alimentos basados en mono-, oligo-, polisacáridos o sus mezclas, en el intestino delgado humano, comprendiendo módulo de membranas de fibra hueca polimérico hidrofílico de peso molecular de corte de 180 a 500 Da
Equipo venturi modular para aireación en procesos de fermentación vitivinícola, comprende una boquilla de reducción gradual conectada a una placa de orificio modificada y conectada a una sección intermedia a través de dicha placa, y una boquilla de ampliación gradual conectada a la sección intermedia

Proyecto (12)

+ComunidadMujer: Implementación de una estrategia institucional para el desarrollo integral y sostenible de la igualdad de género en I+D+i+e en la Universidad Tecnológica Metropolitana
Engineering design of β-lactoglobulin fluid gels as carriers for controlled delivery of polyphenols: Effect of microstructure on the in vitro and in vivo oxidative stress and inflammatory response after digestion
Modelamiento computacional de materiales poliméricos y semiconductores terciarios para aplicaciones en sustentabilidad y energías renovables: Fortalecimiento del Programa Institucional de Fomento a la I+D+i, UTEM
Understanding the impact of the physiological conditions of the human stomach on intestinal lipid bioavailability using an integrated in vitro gastric system with real-time and on-line monitoring
Estudio interfacial in vitro de la digestión de lípidos recubiertos por películas de proteína
Estudio de las propiedades reológicas de espesantes comerciales basados en almidón: factibilidad de un reemplazo basado en proteínas de suero para su aplicación en el paciente oncológico con disfagia
Mejoramiento de indicadores de productividad científica de los Departamentos de Biotecnología, Física y Química de la FCNMMA, mediante la adquisición de equipamiento de punta que potencie sus áreas de investigación vinculadas a la Nanotecnología
Controlled protein denaturation for the engineering design of aerated food products with enhanced textural and nutritional properties
Design of a dynamic multi-compartmental in vitro digestion system to evaluate nutrient bioavailability
Breakdown of food microstructure during simulated digestion
Estudio de las cinéticas de procesamiento de manzana y papa en relación a su calidad final utilizando visión computacional
Estudio de variables de procesamiento relacionadas con la generación de acrilamida y calidad integral de alimentos fritos y extruidos
82
Elizabeth Troncoso

Profesora Asociada

Departamento de Química

Universidad Tecnológica Metropolitana

Santiago, Chile

8
Franco Pedreschi

Director

Departamento de Ingeniería Química y Bioprocesos

Pontificia Universidad Católica de Chile

Macul, Chile

7
Humberto Estay

Investigador Principal

AMTC

Universidad de Chile

Santiago, Chile

5
Rommy Zúñiga

Académico Jornada completa

Biotecnología

Universidad Tecnológica Metropolitana

Santiago, Chile

4
René Ruby

Researcher

UNIVERSIDAD TECNOLOGICA METROPOLITANA

San Joaquín, Chile

4
Michelle Quilaqueo

Ingeniera de Investigación

AMTC

Universidad de Chile

Santiago, Chile

4
Julio Romero

Full Professor

Departamento de Ingeniería Química y Bioprocesos

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

3
Gabriel Seriche

Investigador

Advanced Mining Technology Center (AMTC)

Universidad de Chile

Santiago, Chile

2
Lorena Barros

Ingeniero de Investigación

AMTC

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Vania Rojas

Profesional de Investigación

Advanced Mining Technology Center (AMTC), Universidad de Chile

santiago, Chile

1
Romina Pedreschi

Full Professor

Faculty of Agronomic and Food Sciences

Pontificia Universidad Católica de Valparaiso

Quillota, Chile

1
Diego Cortés

Académico No Regular

Programa Institucional de Fomento a la Investigación, Desarrollo e Innovación

Universidad Tecnológica Metropolitana

Santiago, Chile

1
Simon Diaz

Ingeniero de Investigación

Advanced Mining Technology Center

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Cristian Ramírez

Associated researcher

Chemical and Environmental Engineering Department

UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA

Valparaiso, Chile