Man

Oscar Francisco Galarce Bustos

Docente/Investigador

Universidad de Concepción

Concepcion, Chile

Líneas de Investigación


1. Identificación y cuantificación de compuestos bioactivos a partir de matrices naturales por cromatografía 2. Aislamiento de compuestos bioactivos con potencial terapéutico desde fuentes naturales 3. Análisis farmacéutico y técnicas afines

Educación

  •  Químico Farmaceutico, UNIVERSIDAD DE CONCEPCION. Chile, 2011
  •  Lic. en Farmacia, UNIVERSIDAD DE CONCEPCION. Chile, 2010
  •  MSc Ciencias Farmacéuticas, UNIVERSIDAD DE CONCEPCION. Chile, 2014
  •  PhD Ciencias y Tecnología Analítica, UNIVERSIDAD DE CONCEPCION. Chile, 2019

Experiencia Académica

  •   Colaborador docente Part Time

    UNIVERSIDAD DE CONCEPCION

    Farmacia

    Concepción, Chile

    2012 - 2013

  •   Docente adjunto Part Time

    Universidad San Sebastian

    Facultad de Medicina y Ciencia

    Concepción, Chile

    2011 - 2018

  •   Docente/Investigador Full Time

    UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

    Facultad de Medicina

    Temuco, Chile

    2018 - 2020

  •   Docente/Investigador Full Time

    UNIVERSIDAD DE CONCEPCION

    Farmacia

    Concepción, Chile

    2020 - A la fecha

Premios y Distinciones

  •   Apoyo a la realización de tesis de pre y post grado No 10CHS2720 F11

    CORFO Innova Biobío

    Chile, 2010

    APOYO A LA REALIZACIÓN DE TESIS CORFO INNOVA BIOBIO: Estudio de prevalencia de Ocratoxina A en café comercializados en Chile: Importancia toxicológica de los niveles detectados


 

Article (11)

Application of effect-directed analysis using TLC-bioautography for rapid isolation and identification of antidiabetic compounds from the leaves of <i>Annona cherimola</i> Mill.
Sustainable approaches for the study of alkaloids from plants using supercritical fluid-based processes
Usage of supercritical fluid techniques to obtain bioactive alkaloid-rich extracts from cherimoya peel and leaves: extract profiles and their correlation with antioxidant properties and acetylcholinesterase and alpha-glucosidase inhibitory activities
An improved method for a fast screening of alpha-glucosidase inhibitors in cherimoya fruit (Annona cherimola Mill.) applying effect-directed analysis via high-performance thin-layer chromatography-bioassay-mass spectrometry
Chemometric Optimization of QuEChERS Extraction Method for Polyphenol Determination in Beers by Liquid Chromatography with Ultraviolet Detection
Detection and identification of acetylcholinesterase inhibitors in Annona cherimola Mill. by effect-directed analysis using thin-layer chromatography-bioassay-mass spectrometry
Dynamic of biogenic amines and precursor amino acids during cabernet sauvignon vinification
A Selective Chromatographic Method to Determine the Dynamic of Biogenic Amines During Brewing Process
Occurrence of biogenic amines in beers from Chilean market
Occurrence of ochratoxin A in roasted and instant coffees in Chilean
Fast and Selective Determination of Ochratoxin A in Wines Using an Optimized and Validated Liquid Chromatographic Method

Proyecto (9)

APPLICATION OF INNOVATIVE PROCEDURES BASED IN COMPRESSED FLUIDS FOR THE EXTRACTION AND CO-ENCAPSULATION OF VALUABLE BIOACTIVE COMPOUNDS FROM CHERIMOYA BY-PRODUCTS WITH CARDIOPROTECTIVE EFFECTS: A BIOREFINERY APPROACH TOWARDS SUSTAINABLE CHEMISTRY.
Aprovechamiento de subproductos y residuos del procesamiento de chirimoya para la obtención de extractos con potencial actividad cicatrizante: un camino hacia la química sustentable
Aislación de alcaloides con potencial uso terapéutico desde hojas de chirimoyo usando fraccionamiento guiado por bioactividad
Comprehensive evaluation of functional foods applying effect-directed analysis and planar chromatography-bioassays-mass spectrometry
Determination of the principal responsable sources of biogenic amines in Chilean beers
Determination of the principal responsable sources of biogenic amines in Chilean beers
Estudio de prevalencia de Ocratoxina A en café comercializados en Chile=> Importancia toxicológica de los niveles detectados
Global evaluation of deleterious compounds in Chilean wines
Global evaluation of deleterious compounds in Chilean wines
15
Oscar Galarce

Docente/Investigador

Farmacia

Universidad de Concepción

Concepcion, Chile

7
Mario Aranda

Associate Professor

Pharmacy

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

6
Karem Henríquez

Profesor

Ciencias Básicas

Universidad del Bío-Bío

Chillán, Chile

4
Jessy Pavón

Profesor asistente

Ciencia y Tecnología de los Alimentos

Universidad de Concepción

Concepcion, Chile

1
CARLOS PEÑA

PROFESOR

INSTITUTO DE CIENCIAS QUIMICAS APLICADAS

Universidad Autónoma de Chile

TEMUCO, Chile

1
Pedro Aqueveque

Docente

Agroindustrias

Universidad de Concepción

Chillán, Chile